PRODUCENTER:


Vingården är öppen för besökare, måndag till fredag 10:00-15.00. Om ni är en större grupp bör ni boka tid innan.
Lördagar och söndagar är ofta förbokade av grupper om mer än 25 personer.

Telefonnummer till Domaine Costa Lazaridi är
+ 30 2521 08 2348 eller + 30 2521 08 2156.

Två trevliga hotell i närheten
Kouros, telefon: + 30 252 10 57 200
Xenia, telefon: + 30 252 10 33 195

Domaine Costa Lazaridi
Företaget, som ligger nära Drama i Makedonien, grundades år 1992 av Kostas Lazaridi. Han hade tillsammans med sin bror gjort sig en förmögenhet på marmor. Det blev dock en annan sten som kom att förknippas med honom; ametisten. De första vinerna som lanserades hette nämligen Amethystos. Namnet syftar tillbaka på ett gammalt talesätt som säger att om man håller en ametist (halvädelsten) i handen när man dricker blir man inte berusad.

I Amethystos serien finns idag både vita-, röda- och roséviner. Dessutom finns ett vällagrat rött vin. Till hjälp med att skapa dessa viner hade han de första åren den i Bordeaux utbildade grekiske vinmakaren Vassilis Tsaktsarlis. Tsaktsarlis förenade det bästa av vinvärldar och lät franska druvor samsas med inhemska. Lite senare introducerades nästa serie, Château Julia, som fått de utländska konsumenterna att upptäcka grekiskt vin.

Inte bara vinerna utan också utformningen av Domaine Constantin Lazaridis buteljer fångar uppmärksamhet. Företaget samarbetar med en lokal konstnär, Yannis Nanos, vars lättklädda damer pryder flera etiketter. Domaine Constantin Lazaridi har deltagit i flera utställningar och vunnit flera medaljer, däribland guld. Vinodlingarna täcker idag ca 150 hektar och sysselsätter på heltid 55 personer. Odlingen av de röda druvorna bedrivs organiskt.

På Domaine Constantin Lazaridi finns även ett modernt destilleri. Där produceras två destillat under märket Idoniko. Det ena är en tsipouro (grappa) baserad på Sauvignon Blanc och Muscat. Det andra är ett destillat smaksatt med aniskärnor (glikanisso). Det dricks med is och vatten och är en omtyckt aperitif tillsammans med grekiska smårätter.


Amethystos Cava
Amethystos Red
Amethystos White
Château Julia Chardonnay
Château Julia Merlot
Idoniko Ouzo
Tsipouro Idoniko


www.domaine-lazaridi.gr