PRODUCENTER:


Vinkällaren på Strada Monferrato är öppen måndag-fredag. Företagets vinshop är alltid öppen och deras vinprovningar kan ske på engelska, franska och italienska.

Att besöka Bavas vinframställning och gamla källare i Cocconato d'Asti under skördetiden är väl värt besväret. Då kan du dessutom passa på att njuta av Monferratos fantastiska landskap och inte minst den goda maten "välsignad" med tryffel.

Bava, telefonnummer: +39 0141 907 083, fax: +39 0141 907 085

Läs mer
Bava
Familjen Bava har haft vingårdar i byn Cocconato, 30 km norr om Asti i Piemonte, sedan början av 1600-talet. Vinfirman grundades formellt 1911 och ägorna utökades efterhand i andra byar i Monferrato och Langhe. År 2011 firade man således sitt 100-årsjubileum.

Bava är fortfarande ett familjeägt företag med familjeöverhuvudet Piero Bava som står för traditionen. Numera är det vinfirmans fjärde generation, bröderna Roberto, Giulio och Paolo, som med nya idéer och metoder svarar för innovationen. För Bava spelar kulturen runt vinerna en viktig roll. Numera arbetar man med allt från konstutställningar till seminarier och gastronomiska evenemang. Med Roberto som drivande kraft har Bava gjort sig känt för att arbeta med kombinationen vin och musik - Roberto identifierar Bavas viner med vissa kompositioner och instrument, som också avbildas på etiketterna. De röda vinerna illustreras oftast med stränginstrument och de vita med blåsinstrument och tillsammans bildar de en mycket fulltalig och välljudande orkester.

På egendomen Pianoalto i Agliano d´Asti tas druvor från gamla stockar specifikt för cru-vinet Pianoalto, och för Libera, som är en fruktig barbera - tas druvorna från yngre stockar. Flaggskeppsvinet Stradivario - ett "grand vin" från egna vingårdar i byn Cocconato - gav Bava en ledande roll i kvalitetsrevolutionen för barbera. Nu kan den hittas i de bästa restauranger och vinbutiker både i Italien och utomlands. Malvasia Rosetta är ett annat vin som Bava med årens erfarenhet fulländat. Den blandning av tradition och innovation som präglar Bava har också lett till skapandet av Alteserre, en vit Super-Piemontese gjord på druvorna Chardonnay och Cortese.


Controvento Dolcetto d'Alba
Libera Barbera d'Asti
Thou Bianc Chardonnay


www.bava.com